Wat is affiliate marketing? Een uitleg + manieren om te beginnen

Wat is affiliate marketing? Een uitleg + manieren om te beginnen

Table of Contents

Affiliate marketing wordt steeds populairder, terwijl het niet meteen duidelijk is wat dit verdienmodel inhoudt, zoals iedereen wel weet wat copywriting is.

De definitie

De definitie van affiliate marketing is het promoten van andermans inruil voor commissie. De promotor gebruikt hiervoor een link waarmee een systeem kan zien dat een nieuwe klant via hem het product koopt. Vervolgens ontvangt hij een commissie. Je kunt zowel fysiek als digitale producten promoten.

Zo simpel is het.

Bekijk anders deze illustratie om te zien hoe het proces verloopt.

zo werkt affiliate marketing

Als een affiliate zijn werk succesvol doet, stuurt hij veel nieuwe klanten door via zijn links. Het affiliate programma waar hij is bij aangesloten registreert vervolgens de verkopen en regelt de uitbetalingen. Hierdoor hoeft de affiliate zich alleen bezig te houden met het maken van content, zodat mensen geïnspireerd raken om te drukken op de CTA’S.

Dit is waarom zoveel mensen willen beginnen met affiliate marketing. Je hebt immers een taak en de rest laat je over aan anderen. Zo hoef je alleen je strategie te optimaliseren.

Dit klinkt simpel, want je zet een website op en de rest volgt vanzelf. Maar zo makkelijk is het niet. Anders was iedere affiliate marketeer nu miljonair geweest. Een handjevol affiliates mag zich maar miljonair noemen. De rest verdiend een stuk minder.

Hoe komt het dat affiliate marketing makkelijk is, maar dat er zo weinig mensen ermee succesvol worden?

Omdat affiliate marketing een verdienmodel van de lange adem is. Je zult dus content moeten blijven maken om veel bezoekers te krijgen. De meeste beginnende affiliates hebben hiervoor geen geduld. Ze denken namelijk; ik zet vandaag een website en volgende week stroomt het grote geld al binnen. Zo werkt het in geen enkele business. Toch denken veel mensen dat affiliate marketing een shortcut is naar snel succes. Vergeet dat. Daarentegen kun je wel prachtige successen bereiken als je beschikt over doorzettingsvermogen en daaraan ontbreekt het de meeste affiliates, aangezien het succes er moet zijn op de korte termijn, en als dat er niet is, stoppen ze ermee.

Laat me je dit vertellen: niemand behaalt direct succes. Er zijn eerst momenten van falen voordat je een doel bereikt. Het is dus belangrijk om geen faalangst te hebben, je gaat sowieso falen, dat blijkt uit dit artikel.

Wees comforttabel met falen. Iedereen faalt ergens in. Jacko Meijaard, de beroemdste affiliate marketeer van Nederland, legt in deze video goed uit wat falen je brengt.

Falen brengt je waardevolle kennis, en door deze kennis weet je hoe het niet moet. Als je weet hoe het niet moet, weet je wat je moet doen om wel te slagen.

Hoe meer je faalt, hoe meer ervaren je wordt, hoe meer je erachter komt wat je moet doen om je doel te bereiken.

Bang zijn om te falen, is onnodig. Omarm falen juist. Het is enige pad om een master te worden en je droom (hopelijk een succesvolle affiliate marketeer) te realiseren.

Maar als je bang bent om te falen, weerhoud je je van de kans om het leven te krijgen waarvan je altijd hebt gedroomd. Anders googelde je niet naar wat affiliate marketing is. 😉

Als je nog bang bent om te falen, raad ik je aan om dit artikel te lezen.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

The sky is the limit.

Maar moet je die eerste euro verdienen. Als dat is gelukt, zie je dat het mogelijk is. Vervolgens kun je denken aan opschalen.

Hierdoor zou je een Super Affiliate kunnen worden. Een Super Affiliate is iemand die meer dan 100.000 euro verdiend per maand.

Je moet alleen erachter zien te komen hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing, maar als je dat weet, wordt het veel makkelijk om nog meer geld te verdienen. Geld verdienen op het internet is vergelijkbaar met leren fietsen: hoe vaker je het doet, hoe meer meters je pakt.

Eerst moet je je eerste euro binnenhalen. Dit kan op twee manieren. Maar voordat ik dat uitleg, heb ik het eerst over het geheim om succesvol te worden met affiliate marketing.

Waardevol zijn

Dit is de nummer 1 regel voor een succesvolle online business. En je wordt waardevol als je content maakt waar je doelgroep iets aanheeft. Zoals je eigen ervaringen, tips en tutorials. Een lezer weet vervolgens hoe hij zijn probleem kan oplossen en is daardoor bereid om te klikken op je affiliate link. Een succesvolle online business verschilt niet zoveel van een succesvolle fysieke business.

Je moet het vertrouwen krijgen van je klanten om geld te verdienen. Een online business doet dit door goede content te maken en een fysieke business door goede producten te maken. En als je goed bent, komen de klanten vanzelf op je af.

Onthoud deze regel. Want succesvolle affiliates onderscheiden zich hier van de onsuccesvolle affiliates.

Hoe kan ik waardevol zijn als affiliate?

Door goede, inspirerende content te maken. Hierbij is het belangrijk om je eerst te richten op het helpen van je lezer en daarna pas te verwijzen naar je affiliate links.

Iemand drukt pas op een link als hij voldoende informatie heeft verzameld en meer wil weten. Dit is vergelijkbaar met een schoenenzaak.

Want je wilt als je schoenen gaat kopen toch eerst rustig rondkijken en niet gelijk worden aangesproken door een medewerker met de vraag: kan ik u helpen?

Doe hetzelfde ook niet met affiliate marketing. Je jaagt bezoekers alleen maar weg.

Schrijf daarentegen eerst over hun problemen en hoe ze deze kunnen verhelpen, verwijs naar de verhalen van anderen, praat over kansen en verwijs naar de voordelen. Hierna kun je verwijzen naar het product dat je promoot.

Mensen gebruiken het internet om informatie op te zoeken voor hun vraag. Als ze genoeg informatie hebben verzameld, gaan ze over tot een aankoop. Hier zit je tussenin, omdat je een product aanbeveelt.

Maar je kunt alleen een product aanbevelen als de lezer voldoende informatie heeft gekregen, anders denkt de lezer: ik ga ergens anders wel heen om een antwoord te vinden op mijn vraag.

Houd je dus aan deze wet: goede en inspirerende content leidt altijd tot meer commissies.

Leer hier de andere voorwaarden voor goede content

Je weet nu wat affiliate marketing is, wat ervoor nodig is om succesvol te worden en hoeveel je kunt verdienen. Maar om iets te bereiken, moet je beginnen. Je kunt beginnen op twee manieren: met een website of met social media.

Een website – kosten ongeveer 100 euro per jaar

De voor en nadelen van een website

✅ Iedereen kan het

✅ je hoeft een keer een blog te schrijven om vervolgens jarenlang bezoekers te krijgen

✅ je laat het internet voor jou werken

❌ het kan lang duren voordat je geld verdiend

❌ je moet geld betalen om een website te maken

❌ je moet bepaalde vaardigheden hebben om er een succes van te maken

De reden dat veel websites weer verdwijnen

Zoals je ziet in het bovenstaande overzicht: iedereen kan een website maken, dat is echt zo. Kijk een YouTube video over een WordPress website, koop een domeinnaam en hostingpakket en je kunt aan de slag. Zo zijn veel mensen begonnen en minder dan 1% werd succesvol. De rest was niet bereid om de benodigde skills te leren en geduld te hebben. Scoren in Google kost eenmaal tijd. Onthoud dit als je een website begint.

Welke skills moet ik verder leren?

Je hoeft niet de volgende Harry Mulisch te zijn, maar je moet kunnen bloggen. Bloggen is wat anders dan het normale schrijven. Mensen lezen een blog meer scannend, dus zul je een blog anders moeten aanpakken door korte zinnen en tussenkopjes te gebruiken en afbeeldingen, video’s toe te voegen.

Het lullige is dat je niet vanaf dag 1 goed kunt bloggen. Dus je zult moeten oefenen om er beter in te worden. Als ik deze blog teruglees over een jaar, denk ik ook: nu kan ik beter bloggen. Maar je kunt pas beter worden als je oefent. Ik zeg altijd tegen mensen die willen beginnen met affiliate marketing: wacht niet en onderneem actie, dat geldt ook voor jou.

Door actie te ondernemen, kom je erachter:

 • Hoe je goed kan schrijven
 • Welke bloglengte het beste werkt. Tip: lange blogs (van ongeveer 1000 tot 1500 woorden) ranken meestal beter dan kortere blogs. Je haalt makkelijker de 1500 woorden als je diepgaandere content maakt.
 • Op welke plekken een CTA-button de meeste kliks krijgt
 • Wat je lezers graag willen lezen
 • Op welke tijden je het productiefst bent

Je kunt natuurlijk ook YouTube video’s kijken over bloggen. De beste leerschool blijft toch de praktijk.

En dan hebben we nog SEO.

Weet je al wat SEO is?

SEO staat voor Search Engine Optimization, zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands.

Grote kans dat je dacht dat het noodzakelijk om je blogs vol te gooien met zoektermen waarop je wilt gevonden worden om het maximale uit SEO te halen en hoog te scoren in Google. Dit was 10 jaar geleden zo. Google wordt steeds slimmer waardoor het beter instaat is om je blogs te beoordelen op kwaliteit. Google toont alleen kwalitatieve blogs in de zoekresultaten. Focus je op kwaliteit leveren in plaats van je zoekterm regelmatig laten terugkomen. Google beloont je daarvoor.

Dit is eigenlijk alles wat je moet weten voor een hoge positie in Google

Lees ook: Affiliate website maken: zo kan jij het ook

Dan is er ook nog social media.

Social media – kosten 0 euro

De voor en nadelen van social media

✅ het is gratis

✅ je kunt vandaag al je eerste commissie verdienen

✅ je weet hoe het medium werkt waarop je een account maakt

❌ je bouwt niets op voor de lange termijn

❌ je account kan geblokkeerd worden

❌ de content komt snel verkopering over

Vooral het laatste nadeel zie ik vaak terug. Mensen verwijzen in hun teksten vaak naar de link in bio, in de hoop dat mensen erop drukken en het product kopen. Maar dit gebeurt niet zo snel. Weet je nog de irritante verkoper van de schoenenzaak? Dat wil je niet worden op bijvoorbeeld Instagram of TikTok. Je krijgt dan geen likes, reacties of volgers. Mensen slaan je content gelijk over waardoor het algoritme je posts vertoont aan minder mensen.

Kies voor een strategie waarmee je een publiek opbouwt. Je volgers zien immers al je content waardoor het eenvoudiger wordt om via hen commissies te verdienen.

Dit moet je doen om een publiek op te bouwen:

 • Plaats content waar je mensen meehelpt, bijvoorbeeld beginnen met dropshipping
 • Richt je op een onderwerp
 • Gebruik de juiste hashtags
 • Moedig mensen aan om te reageren. Het is immers social media
 • Plaats iedere dag nieuwe content
 • Focus je op je volgers helpen, in plaats van geld verdienen

Als je wat volgers hebt, kun je nadenken over geld verdienen. Mensen hebben meerdere contactmomenten nodig voordat ze een aankoop doen. En als ze zou jou volgen, ontstaan deze contactmomenten vanzelf.

Canva is een goed programma om content voor Instagram mee te maken. Canva is bovendien gratis om te gebruiken.

Je krijgt meer door meer te geven

Dit is een oud principe dat ook geldt voor affiliate marketing. Dat betekent hoe meer waarde je geeft, hoe meer commissies daaruit komen. Kortom: jouw succes hangt af van de mate waarin je anderen helpt.

Moeite met een manier kiezen?

Bekijk deze video over affiliate marketing met social media en met een website om eenvoudig een keuze te maken.

Ik raad je aan om een website te starten. Dit is immers de beste investering voor de lange termijn.

Mijn laatste tips

Voor welk medium je ook kiest, je moet consistent zijn om er een succes van te maken. Consistentie met affiliate marketing is iedere week een blog schrijven. Je blogs vormen een fundatie waar de algoritmes van smullen, ze hebben door dat je betrouwbaar bent. Als je consistent blijft, volgt de rest vanzelf.

Bekijk deze video voor tips over consistentie

Begin slim

Ik raad je tot slot aan om de Affiliate Marketing Revolutie te volgen voor 47,00. In deze cursus leer je hoe je succesvol wordt met een website of social media. En dan kun je ook zeggen: ik heb mijn eigen passief inkomen.

Verder lezen?

Over mij

Hey, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jouw dromen als affiliate uit te laten komen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *