Alles wat je moet weten over affiliate netwerken | 3 tips 

banner voor de blog over Dit moet je weten over een affiliate netwerk

Table of Contents

Je kunt niet als affiliate om een affiliate netwerk heen. Daarom vertel ik je wat je moet weten om op de juiste manier te starten en tegelijk ook geld te verdienen.

Belangrijk om te weten 

Ik ga in deze blog niet in op specifieke affiliate netwerken. Je kunt deze blog lezen om alles te leren over de belangrijkste affiliate netwerken. 

Wat is een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een online omgeving waar bedrijven die producten verkopen en affiliates in contact met elkaar komen om een samenwerking aan te gaan.

Het nut van affiliate netwerk 

Veel bedrijven ondernemen online. Al deze bedrijven zitten met dezelfde vraag, namelijk: hoe kunnen we onze omzet vergroten? Het inzetten van affiliaties is een handig middel, omdat een bedrijf een affiliate pas hoeft te betalen na een geslaagde verkoop. Natuurlijk als een bedrijf ermee begint, volgt de rest. Ieder bedrijf wist vervolgens niet hoe ze deze constructie moesten optuigen. Gelijktig kwamen andere ondernemers met het idee om een platform te creëren waar bedrijven en affiliates met elkaar in contact konden komen. Paypro en Tradetracker zijn nu het bekendst.

Hierdoor heb je als (beginnende) affiliate talloze mogelijkheden. De mogelijkheden zijn eigenlijk te groot, want je kunt je in een kwartiertje bij meerdere affiliate netwerken aansluiten. Vaak ontbreekt er een duidelijke strategie, die wel nodig is om het maximale uit een programma te halen. Lees hier meer over het formuleren van een strategie. 

Dit moet je nog weten 

Bepaal eerst waar je website overgaat 

Ondanks dat je niet genoeg handen hebt om alle affiliate netwerken te tellen, kun je een affiliate netwerk makkelijk wegstrepen of een plusje geven. Dit doe je het beste door aan de hand van het onderwerp van je website te bepalen of de programma’s van het affiliate netwerk daar wel of niet op aansluiten. Bespaart je tijd en doodlopende samenwerkingen. Daarna maak je je website op orde.

Aanmelden bij affiliate netwerk 

De experts van het affiliate netwerk zien meteen of je website goed genoeg is. Als dit wel het geval is, zoek je naar programma’s. Als je wordt afgewezen, moet je eerst een paar dingen veranderen of eerst:

Denk eerst aan content, niet aan geld 

Het is verleidelijk om meteen aan al die commissies te denken die je wilt gaan verdienen. Dit is echter de grootste oorzaak dat je wordt afgewezen voor een affiliate programma. Een bedrijf wilt immers alleen samenwerken met een affiliate die al meerdere blogs heeft geschreven en dus bezoekers kan ontvangen. De formule voor een vruchtbare samenwerking.

Ga dus eerst een paar weken flink schrijven. Bijvoorbeeld 3 blogs per week. Denk daarna aan je inschrijven bij een affiliate netwerk. De beoordelaar van het bedrijf ziet dat je hard aan het bouwen bent en geeft groen licht.

Ik denk dat bol.com meerdere aanvragen per dag afkeurt, omdat de website onvolledig is. Je kunt hun richtlijnen goed gebruiken om te controleren of je website klaar is voor een aanmelding. 

Maak tijdens het schrijven alvast ruimte voor de affiliate links. Je kunt ook gewone links naar het product plaatsen en deze later te vervangen. Dit toont hoe groot je commitment is. 

Zet gelijk in op kwalitatieve blogs. Het internet staat al vol met middelmaat.

Programma’s vinden 

Het werk (waar je niet altijd zin in hebt, laten we eerlijk zijn 😉) zit er erop. Nu is het tijd om een geschikt affiliate programma te vinden.

Ik kijk hiervoor wat voor producten in mijn blogs passen, en ga op zoek naar een geschikt programma. Het stappenplan daarvoor:

  1. Bekijk welk bedrijf je wilt promoten 
  2. Kijk of ze een affiliate programma hebben. Googelen op bedrijfsnaam + affiliate is voldoende 
  3. Meld je aan bij het affiliate netwerk waar het bedrijf zit en stuur een verzoek om de producten te promoten.
  4. Wacht op goedkeuring 

Het is niet moeilijk. Kijk daarbij of er een alternatief is. Voor jou door de aantrekkelijke commissie of voor je lezer door bijvoorbeeld een betere klantenservice.

Plaats de affiliate link

Hoera. Je mag de producten promoten. Nu is het tijd om je eigen affiliate links te maken en ze te plaatsen. Je maakt een affiliate link in het affiliate netwerk. Klik op het kopje links om de links generator te vinden. 

Als je de link hebt geplaatst in een blog, moet je ze op rel=nofollow zetten. De zoekmachines weten dat het om een commerciële link gaat in plaats van een gewone link. 

Testen 

Dan is het testen en kijken wat het beste werkt. Je kunt een affiliate link op twee manieren plaatsen.

  1. Door een woord/zin in de tekst te linken 
  2. Of een knop/kolom maken met tekst en afbeeldingen 

Dit is per doelgroep verschillend. Ik kan dus niet zeggen doe dit en de bezoekers zullen massaal klikken.

Het is een kwestie van testen in:

  • woorden 
  • Kleuren 
  • Afbeeldingen 
  • Groottes 

Natuurlijk werken sommige ideeën beter dan andere ideeën. 

Verzamel alle date en bepaal hoe je mensen wilt laten klikken op je links.

Bij elk affiliate netwerk vind je ook banners en links naar directe producten. Je kunt ervan uitgaan dat deze technieken werken. Alleen nog kijken of ze ook voor jouw doelgroep werken.

Ga verder met wat werkt 

Op een gegeven moment heb je een opzet die het beste werkt en je iedere maand geld oplevert. Breidt deze opzet uit door ze toe te passen op je andere blogs.

Het testen houdt hier niet op – alleen op kleinere schaal. Geef eens een kortingscode weg of laat een pop-up in beeld komen. 

Elk bedrijf is steeds aan het testen om die paar procenten te vinden om de conversie te verhogen.

Met de plugin Gutenberg kun je herbruikbare blokken maken, die je ook plaatst bij andere blogs. Makkelijker wordt het niet.

Kijk niet te veel naar de statistieken 

Je affiliate links werken nu. Het duurt alleen even voordat bezoekers er op klikken en de producten kopen.

Dit is het doel. Geduld is hiervoor nodig. Je hoeft dus niet hele dagen de statistieken te openen om te kijken of er een nieuwe commissie is binnengekomen. Die komen wel of niet. Bekijk een keer per dag de statistieken om de voortgang te monitoren. Je moet ook kijken af en toe om te bepalen of je nog de juiste programma’s promoot. 

De tijd die je steekt in het kijken naar de statistieken kun je beter gebruiken om nieuwe content te produceren. Dit levert in de toekomst meer op. 

Sluit je nooit aan bij een programma 

Stel je bouwt een affiliate website en je promoot de producten van een affiliate programma. Op een dag trekt de eigenaar de stekker uit dit affiliate programma. Dit gebeurt vaak, en moet je helemaal opnieuw beginnen. Je vervangt deze affiliate links eenvoudiger als je bent aangesloten bij meerdere programma’s. Want een ander bedrijf heeft altijd wel een soortgelijk product, dat misschien wel beter verkoopt. 😉

Promoot verschillende producten in een blog 

Voortbordurend op het vorige punt – is het ook belangrijk om in de meeste blogs niet een product te promoten. Omdat de meeste mensen eerst verschillende producten met elkaar willen vergelijken voordat ze een keuze maken. Nog een reden om je aansluiten bij verschillende affiliate programma’s. 

De meeste affiliate netwerken werken op dezelfde manier, dus je kunt in een middag de perfecte vergelijking maken.

Kortom: het ruime aanbod van affiliate netwerk geeft jou de kans om een geweldige affiliate website te maken.

Maar, maak de vergelijkingen die zinvol zijn, een dure koelkast past bijvoorbeeld niet in een blog over goedkope koelkasten.

3 tips om nog meer uit je affiliate netwerk te halen 

Raak niet ontmoedigt als je bent afgewezen voor een affiliate programma 

Het kan zijn dat een bedrijf je verzoek afwijst. Geen ramp. Zie de afwijzing als feedback en ga opnieuw aan de slag: verbeter je content, schrijf nieuwe blogs en kijk kritisch naar je eigen website om goedkeuringen te ontvangen.

Let op met het gebruiken van materiaal

Ondanks dat je een bedrijf promoot, mag je niet zomaar al het materiaal gebruiken dat op de website staat. De spelregels daarover vind je bij de voorwaarden. Als je de spelregels overtreed, kun je een boete krijgen.

Ga voor het beste product voor je bezoeker

Affiliate marketing gaat uiteindelijk om het beste product te vinden voor je doelgroep. Speur dus de potentiële affiliate netwerken continu af om het beste product te promoten. Zo word je succesvol.

Conclusie 

Dit moet je weten over een affiliate netwerk. Ga op onderzoek uit en start met de juiste affiliate netwerken om maximaal rendement te halen voor je, bezoekers en het bedrijf.

Hoe snel wordt mijn aangevraagd gekeurd?

Binnen enkele dagen. Je krijgt meestal een mailtje waarin staat of je vraag is goed of afgekeurd.

Rekent een affiliate netwerk kosten?

Ja, maar alleen aan de bedrijven en zelden aan de affiliates.

Wat doet een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk verwelkomt bedrijven en affiliates zodat deze partijen een samenwerking beginnen. Een affiliate netwerk is al met al een partij die andere aan elkaar koppelt.

Andere kennisbankartikelen

Over mij

Hey, mijn naam is Jochem en ik wil jou helpen om jouw dromen als affiliate uit te laten komen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *